Hiilin tarina

Hiil Oy on sinällään uusi, vasta vuonna 2023 perustettu yritys, mutta sen taustalla on pitkä, yli 10-vuotinen historia puun muotoilusta, muokkaamisesta ja kalustamisesta.

Ennen Hiiliä oli Puuartisti

Hiilin omistavat yrittäjäveljekset Miikka Kotilainen ja Joona Kotilainen, jotka myös perustivat luovan puusepänverstas Puuartisti Oy:n vuonna 2014.

Puuartisti valmistaa mittatilauksena  äärimmäisen uniikkeja puuhuonekaluja ja -sisustuksia yksityisiin ja julkisiin tiloihin. Tunnetuimpia Puuartistin teoksia ovat olleet peliyhtiö Supercellin toimitiloihin valmistuneet, myrskytuhoissa kaatuideiden kuusien juurista valmistetut saunat ja Joensuun keskustaan, Itä-Suomen yliopiston lähelle valmistettu kiertoliittymätaideteos Versot (muotoilu Sakari Hartikainen).

Puuartisti on myös palkittu ELY-keskuksen ympäristöpalkinnolla vuonna 2022 ja yrityksen yrittäjät Miikka ja Joona Kotilainen valittiin vuoden yrittäjiksi Pohjois-Karjalan maakunnassa vuonna 2020.

Hukkapuun hyödyntäminen keskiössä

Puuartisti on hyödyntänyt monissa teoksissaan hukkapuita, esimerkiksi nostamalla järveen uponneita tukkeja, käyttämällä suossa tuhansia vuosia vanhoja puita tai hyödyntämällä kaupunkikeskustojen puistoista poistettujen puiden runkoja. Tämä maine sai Spolia Design yhtiön kiertotalousasiantuntijan lähestymään Miikkaa ja kysymään, että tulisiko Miikalle ideaa mieleen, miten Väyläviraston siltatyömailla muodostuvaa jätepuuta voisi hyödyntää? 

Siltatyömailla muodostuva puujäte on hankalasti hyödynnettävissä, sillä sen pinnat ovat usein hiekan ja betonin peitossa ja puutavarassa on kiinni metallikappaleita. Metallikappaleet saa puusta poistettua helposti, mutta hiekkaista ja betonista puuta ei voi tavanomaisesti käsitellä tai muokata.

Puun pinnan hiiltämisestä se alkoi

Puun pinnan muokkaaminen polttamalla oli tullut tutuksi monissa Puuartistin projekteissa. Ja tämä oli myös ensimmäinen ajatus, mitä Miikka päätti kokeilla siltatyömaan puille. Ajatuksena oli, että puun pintaa polttamalla voitaisi saada siitä irti muutaman millimetrin kerros puuainesta, johon betoni oli tarrautunut kiinni. Kun pinnan polttaisi ja sen jälkeen pesisi painepesurilla, lähtisi pinnasta pois sekä hiili, että betoni ja pintaan jäisi puhdas, tummanruskea puukuvio. Ja näinhän se toimi. Ensimmäiset testit osoittivat, että betoni pystyttiin poistamaan puun pinnasta polttamalla ja pesemällä ja näin puutavara saatiin saatettua takaisin käyttökelpoiseksi rakennuskäyttöön.

Tämä oivallus toimi alkusysäyksenä Hiil Oy:n perustamiselle. Liiketoiminnan aihiointi ja suunnittelu käynnistyi keväällä 2022 ja saman vuoden kesällä tehtiin periaatepäätös yrityksen perustamisesta ja alettiin suunnitella yrityksen omaa hiillytyslinjastoa. Yritys rekisteröitiin kaupparekisteriin tammikuussa 2023 ja lanseerattiin samalla, kun toinen yrityksen perustajista Miikka Kotilainen sai Pohjois-Karjalan maakunnan kehittäjä palkinnon.

Vasta ensimmäinen vuosi takana

Yksi vuosi on lyhyt aika yrityksen kehittämiseen, mutta tuosta hetkestä alkaen olemme saaneet aikaan paljon.

Lanseerasimme Hiil-brändin ja rekisteröimme Kiertopuu®️ -tavaramerkin. Rakensimme keksintöömme pohjautuvan hiillytyslinjaston ja testasimme sitä tuhansia tunteja löytääksemme sopivat reseptit erilaisten puiden hiiltämiselle. Pääsimme valmistamaan Kiertopuu®️ -konseptilla Joensuun torille nousseen Marttakahvion ulkoverhouksen ja Sallan kansallispuiston autiotuvan kaikki ulkoiset puuosat. Kävimme esittelemässä ideaamme useissa liikeideakilpailuissa ja saimme jonkin verran kunniamainintoja ja palkintojakin. Televisioon projektimme päätyi Ylelle ja MTV:lle ja useammista lehdistä on saanut lukea hiilletyn puun uudesta tulemisesta. 

Silti olemme vasta erittäin alussa toimintamme kanssa. Vasta nyt meidän on mahdollista alkaa tuottaa suurempia määriä hiillettyä puuta ja alkaa myydä ja markkinoida sitä. Mahtavaa, että olet mukana matkallamme!