Shou sugi ban –
hiilletyt puutuotteet

Shou sugi ban (tai yakisugi) menetelmällä hiilletty puu on luonnollinen tapa rakentaa esteettisesti ja tunnelmallisesti. Pinnastaan poltettu puu soveltuu sekä ulko-, että sisäpintoihin moniin eri käyttökohteisiin. Ulkona tuotteita voi käyttää esimerkiksi verhouksissa, terasseilla, aidoissa ja meluvalleissa. Sisällä tuotteita voi käyttää paneloinneissa, sisustuksessa, saunan lauteissa sekä seinissä, ja sisäkatoissa.

Puun hiiltämisestä

Idea puun pintakäsittelystä ja suojaamisesta polttamalla on alun perin Japanista, josta juontuu menetelmän nimi yakisugi (myös shou sugi ban). Suomeksi voidaan puhua puun pintahiillyttämisestä tai hiiltämisestä.

Puun pinnan polttaminen poistaa puun pinnasta sokereita, eloperäistä ainesta ja sulkee puun pinnan syitä. Tämä käsittely:

  • parantaa puun säänkestävyyttä
  • puhdistaa puun pinnan
  • on myrkytön tapa suojata puu
  • ei heikennä rakennetta puun sisältä
  • ei nokea, kun puun pinta pestään, harjataan tai öljytään hiillyttämisen jälkeen

Hiiltämiseen soveltuvat puulajit

Oma tuotteemme on hiilletty Kiertopuu®️, joka on saha-, höylä ja rakennusteollisuuden sivuvirroista valmistettu hiilletty puutuote. Kiertopuu®️ -tuotteet ovat suomalaista kuusta. Kiertopuu®️ -tuotteista voit lukea lisää täältä.

Kiertopuun lisäksi hiillytämme tilauksesta, tai hiillytyspalveluna yrityksille, muitakin puulajeja. Puun pinnan hiiltäminen onnistuu näille puulajeille: kuusi, mänty, tammi, douglaskuusi, lehtikuusi ja myös käsitellyille puulle, kuten lämpökäsitelty puu, Accoya, Sature ja Kivipuu.

Hiilletyt puutuotteet

Valmistamme pinnasta hiillettyä puuta metritavarana projektikohtaisesti.

Voit tilauksessasi valita: puulajin, käsittelyn (hiillytys, pesu, harjaus), värjäyksen ja pintakäsittelyn.  

Hiilletyn puun vakioprofiilit ja mitat

Ulkoverhouksissa yleisin paksuus on 28mm ja sisäverhouksissa 22mm. 

Vakioleveydet ovat 70, 90, 125, 145, 170 ja 195mm.  

Mitallistettua puuta ja sahatavaraa voidaan hiillyttää eri dimensioissa aina rimasta parruihin asti.

ESIMERKKITUOTEVAKIOMITATTUOTE / HÖYLÄPROFIILI
UlkoverhouspaneeliPaksuus: 28 mm
Leveys: 70, 95, 120, 145, 170, 195 mm
Hiili, pesty, harjattu, värjätty / UTS, UTV, UTW, UYS, UYW, UTV
SisäverhouspaneeliPaksuus: 22 mm
Leveys: 70, 95, 120, 145, 170, 195 mm
Pesty, harjattu, värjätty (varauksella myös hiili) / STS, STV
TerassilankkuPaksuus: 28, 48 mm
Leveys: 48, 98, 120, 148, 173, 195 mm
Suositellaan harjattua

Puun hiiltäminen oienentää tuotteen mittoja yleensä noin 1-2 mm per hiilletty sivu.

Hiilletyn puun työstäminen ja asennus

Hiiltäminen muuttaa puun pintaa vain 2-4 mm syyvydeltä. Pintaa lukuunottamatta tuotteet ovat siis käsittelemätöntä puutavaraa. Hiillettyä puutavaraa voi sahata, porata ja työstää samoin, kuten hiiltämätöntäkin puutavaraa. 

Jos tuotteet tilataan määrämittaisina, niin myös päädyt saavat poltto- ja pintakäsittelyn. Muuten hiilletyn puun katkaisupinnat suositellaan pintakäsiteltävän öljyllä (tarvittaessa mustaksi tai ruskeaksi sävytetyllä).

Hiilipintaisten tuotteiden kuljetuksessa ja asentamisessa on kuitenkin otettava huomioon pinnan herkkyys kolhujen ja naarmujen välttämiseksi. 

Yli 120mm leveiden paneelien kiinnitys suositellaan tehtävän pintakiinnityksellä mustakantaisilla rst-ruuveilla. Sisäpaneelit ja kapeammat ulkoverhouspaneelit voidaan piilokiinnittää pontista naulaamalla.

Pyydä tarjous

Pyydä tarjous Kiertopuu-tuotteista tai muista pintahiilletyistä puista täyttämällä lomake. Voit myös lähettää alla pyydetyt tiedot sähköpostilla osoitteeseen sales@hiil.fi.

Henkilökuntamme lähettää paluupostina tarjouksen, rahtikustannuksen ja mahdollisen toimitusajan tai kysyy tarvittaessa lisäkysymyksiä tarpeestanne.