Puun hiiltäminen

Puun pinnan hiiltäminen polttamalla on ikivanha puun suojausmenetelmä, joka suojaa puun pintaa kosteudelta ja lahottajilta ja parantaa sen säänkestävyyttä.

Puun hiiltämisen historiaa

Puun pinnan hiiltämisen perinne ulottuu vuosisatojen taakse. Puun pintaa on poltettu niin rakennusten ulkoverhouksen säänkestävyyden lisäämiseksi kuin maahan upotettavien aidanseipäiden osalta.

Poltetun, eli hiillytetyn pinnan suoja perustuu siihen, että hiiltyneessä pinnassa ei ole enää ravinteita, jotka kiinnostaisivat lahottajia. Hiiltynyt pinta hylkii myös vettä ja estää sen imeytymistä puun rakenteisiin. Hiiltäminen ei ainoastaan paranna puun ominaisuuksia, kuten sen sään- ja lahonkestävyyttä, vaan luo myös luonnollista, kaunista pintaa, joka on suosittua nykyaikaisessa arkkitehtuurissa ja sisustuksessa. 

Japanissa menetelmä tunnetaan nimellä yakisugi, joka tarkoittaa suoraan suomeksi käännettynä “sypressin lämmittämistä tulella”. Toinen maailmalla tunnettu termi tälle menetelmälle on shou sugi ban, joka osin käyttää samoja japaninkielisiä kirjoitusmerkkejä kuin yakisugi, mutta ei nähtävästi ole alkuperäinen japanilainen ilmaisu, vaan länsimaissa tehty käännösvirhe. Ennen puun suoja-aineiden keksimistä hiiltämistä on käytetty myös Euroopassa puun suojaamisessa tuholaisilta ja säältä.

Puun hiiltäminen- Marttakahvion seinät ovat hiillettyä puuta

Hiiltämisen vaikutus puun pintaan

Käytännössä puun hiiltyminen on kemiallinen muutos, joka tapahtuu puun solutasolla. Kun puuta kuumennetaan, sen solurakenne alkaa hajota ja muuttua. Polttaminen poistaa puun pinnasta lahottajia kiinnostavaa hemiselluloosaa ja jättää jälkeensä lähinnä hiiltä, joka ei sovellu lahottajien syötäväksi. 

Hiiltämisessä puun pintaan muodostuu hiilikerros, joka suojaa sitä erilaisia lahottajia vastaan. Hiiltyminen vähentää myös puun kykyä imeä vettä, mikä tekee siitä vähemmän alttiin laholle ja säärasituksille. Samalla puun ulkonäkö muuttuu syvän mustaksi tai hiilenharmaaksi, ja pintastruktuuri voi korostua, mikä tuo esiin puun ainutlaatuisen luonteen ja tekstuurin.

Puun hiiltämisen prosessi

Puun hiiltämisen perusperiaate on vuosisatojen ajan säilynyt samana. Puun pinta pitää saada syttymään ja palamaan muutamien millimetrien syvyydeltä. Puu ei saa palaa läpi, vaan tarkoituksena on suojata nimenomaan puun pintakerros. Näin puulankku, -lauta tai -paneeli säilyttää kestävyyden ja helpon asennettavuuden, mutta sen pinta saadaan suojattua. Puun hiiltämistä tulisikin ajatella luonnollisena ja myrkyttömänä vaihtoehtona puun pintakäsittelyyn. 

Puun hiillyttämismenetelmät ovat kuitenkin kehittyneet. Hiil Oy:n kehittämällä nykyaikaisella puun pintahiillytyslinjastolla, joka sytyttää puun ja sammuttaa sen halutussa vaiheessa saadaan pintahiilletystä tuotteesta tasalaatuinen tuote muita hiiltäjiä pienemmällä energiankulutuksella.

Hiiltämisessä oleellisia kontrolloitavia asioita ovat puun kosteus, palamisen lämpötila ja paloaika. Erilaiset puulajit tarvitsevat myös erilaiset asetukset. Teollisen tuotantolinjaston nopeus on myös huomattavan paljon “käsin polttamista” nopeampi. 

Sytytysaineena Hiil käyttää elintarvikejätteistä muodostettua biokaasua.

Hiilletyn puun pintakäsittely

Puun hiiltämisen jälkeen sen pinta on puussa kiinni pysyvän noen peitossa. Tuote voidaan tämän jälkeen pintäkäsitellä vielä suojaavalla värittömällä tai sävytetyllä öljyllä tai palonestoaineella. Öljyäminen sitoo puun pinnassa olevan hienojakoisen noen siten, että hiilletty puu ei nokea kosketettaessa.

Hiiltämisen jälkeen puun pinnan hiilikerros on myös mahdollista pestä painepesurilla. Tällöin pinnan hiilikerros irtoaa puusta ja jäljelle jää tummaksi paahtunut, luonnollisen näköinen puupinta, joka korostaa puun kaunista pintakuviointia ja oksankohtia.

Pesun jälkeen hiillettyä puuta on myös mahdollista harjata. Harjaus pesun jälkeen pehmentää ja tasoittaa pintaa, jolloin tuote sopii erityisen hyvin esimerkiksi terassilankuiksi tai saunan lauteiksi. 

Hiillytettyä, pestyä tai harjattua pintaa voi myös värjätä halutun värisävyn saavuttamiseksi. 

Hiilletyn puun käyttökohteet

Hiilletty puu sopii moniin eri käyttökohteisiin ulos ja sisälle, yksityiseen ja julkiseen rakentamiseen.

Ulkoverhouksessa hiilletty puu on säänkestävä ja pitkäaikainen ratkaisu, joka antaa rakennukselle luonnetta ja hiillittyä luonnetta. Tavara sopii mainiosti myös terasseille, aitoihin ja meluvalleihin. Erityisen hyvin hiilletty puutavara sopii luontorakenteisiin sen luonnonläheisen pinnan ansiosta. 

Sisällä tuotteita voi käyttää paneloinneissa, sisustuksessa, saunan lauteissa sekä seinissä ja sisäkatoissa. Hiilletty pinta voidaan pintakäsitellä, jolloin hiili sitoutuu paremmin kiinni eikä pinnasta irtoa nokea koskettaessa. Tuote voidaan jättää myös pintakäsittelemättä, jolloin se patinoituu luonnollisesti ja arvokkaasti. 

Hiilipintaisissa tuotteissa pitää muistaa, että hiilipinta ei kestä mekaanista rasitusta. Tällaisiin rasituksen alaisiin kohteisiin (esimerkiksi terassit, kaiteet ja saunan lauteet) suositellaan hiili-pinnan sijaan pestyjä- tai harjattuja-tuotteita. 

Puun hiiltämisen ympäristövaikutukset

Teemme parhaillamme tarkempia laskelmia tuotantomme ympäristörasituksesta ja julkaisemme tulokset heti, kunhan ne ovat meillä tiedossa. 

On yleistä tietoa, että puurakentaminen tuottaa huomattavasti vähemmän hiilidioksidipäästöjä verrattuna betoniin, tiileen ja teräkseen. Puurakentaminen lähtökohtaisesti toimii hiilivarastona, kun yksi kuutiometri puuta sitoo noin 1000 kg hiilidioksidia. (Lähde: Metsäteollisuus ry). 

Myös puuraaka-aineen valinnalla on vaikutusta ympäristöjalanjälkeemme. Haluamme vähentää hukkapuun ja puujätteen määrää maailmassa.

Puun hiiltäminen ja kiertotalous

Valmistamme tällä hetkellä suurimman osan tuotteistamme käyttämällä saha- ja höyläteollisuuden sivuvirtoja ja puutuote-eriä, jotka eivät muuten päätyisi rakennuskäyttöön. Kutsumme tätä tuotetta Kiertopuu®️ -nimellä.

Mikäli tavaraa ei käytettäisi pitkäaikaisessa rakennuskäytössä, poltettaisi osa siitä energiaksi, jolloin niihin varastoitu hiili vapautuisi ilmaan. Osa menisi myös esimerkiksi pakkausteollisuuden väliaikaiseen käyttöön, jossa joidenkin vuosien kierron jälkeen puu yleensä haketetaan ja poltetaan energiaksi. Rakennuskäytössä puutavara pysyy rakenteen seinissä vuosikymmenten ajan ja näin toimii hiilivarastona.

Toimimme aktiivisesti myös rakentamisen verkostoissa ja pyrimme saamaan mahdollisimman paljon rakennusteollisuudessa käytössä ollutta puuta jatkojalostukseen meille. Tällä hetkellä saatavilla on kuitenkin vain saha- ja höyläteollisuuden eriä.

Puuraaka-aineen lisäksi puun hiiltämisessä oleellinen päästöjä tuottava vaihe on pinnan polttaminen. Tässäkin, olemme valinneet mahdollisimman ekologisen ja ympäristöystävällisen keinon hiiltää puun pinta. Käytämme sytytysaineena elintarvikejätteistä tehtyä biokaasua, jota valmistetaan samassa maakunnassa tehtaamme kanssa.