Hiil Oy:n pilottivaihe – Miten aiomme kehittää puun kierrättämisen ja hiillyttämisen liiketoimintaa

Ensimmäisessä blogissamme ajattelimme avata meidän pilottivaiheen palasia – mitä kaikkea seuraavan vuoden-kahden aikana pitäisi saavuttaa?

Hiil Oy:n pilottivaiheessa keskitytään ratkaisemaan kuusi asiaa:
1. Pilottilinjaston rakentaminen ja testaaminen
2. Raakamateriaalin hankinta
3. Kiertopuun®️ Tuotteistus
4. Rekisteröinnit, sertifikaatit ja luvitukset
5. Rahoituksen hankkiminen
6. Tehtaan suunnittelu

Vaikuttaa äkkiseltään yksinkertaiselta listalta, mutta jos tähän listaan laitettaisi jokaisen vaiheen alaotsikotkin, päästäisi nopeasti satoihin yksittäisiin tehtäviin tai päätöksiin, joita tämän vuoden aikana täytyy tehdä. Iso määrä työtä on siis edessä.

Missä mennään jokaisen aihealueen osalta:

1. Pilottilinjaston rakentamisen osalta teemme yhteistyössä Karelia-ammattikorkeakoulun kanssa hankkeen kanssa. Solmimme yhteistyösopimuksen, jossa osa ammattikorkeakoulun tutkimuskäytössä ollutta teknologiaa sijoitetaan väliaikaisesti meidän pilottiverstaalle. Saimme tammikuussa pihamaallemme Volter-laitteiston, jolla voimme saada puusta irti polttokaasua hiillytysprosessiimme. Tavoitteena on saada kaikki hiillytysprosessissa vaadittava energia irti puujätteestä.

Kaasukattilan lisäksi tarvitsemme tietysti myös linjaston, jolla puumateriaali kulkee ja matkansa varrella hiiltyy. Linjasto on nyt maaliskuussa 2023 valmistuksessa ja meidän pitäisi päästä käyttämään sitä pääsiäisenä.

Linjaston toiminnan ja ”hiillytysreseptin” selvittäminen on ehkä jopa tärkein vaihe koko prilottiprojektissa. Mitkä materiaalit sopivat parhaiten prosessiimme? Millä nopeudella materiaalia voi ajaa linjaston läpi? Voiko hiillytyksen tehdä kaikilta puolilta yhtä aikaa? Ja sata muuta kysymystä on täytyy selvittää, kun laitteiston saamme. Testaustiedon varassa voimme suunnitella kuinka laajamittainen Kiertopuu®️ hiillytystehdas toimisi. Tavoitteenamme on tuottaa ensimmäisessä tehtaassa 15 000 m3 hiillytettyä Kiertopuuta vuodessa, joten se on suunniteltava tarkasti.

2. Materiaalihankinta on myös äärimmäisen kriittinen osa pilottivaiheen työtä. Tarvitsemme 2023 alkuvuodesta pieniä, mutta monipuolisia eriä sivuvirtoja ja hukkapuuta saha-, höyläämö- ja rakennusteollisuudesta, jotta voimme testata laitteistollamme niitä mahdollisimman monimuotoisesti. Samalla meidän täytyy pitää silmällä myös varsinaista tehdastoimintaa. Materiaalia tulisi olla saatavilla tasaisena virtana myös pilottvaiheen, jotta voimme luoda sen ympärille malliston.

Jo tammikuun 2023 aikana olemme sopineet sivuvirtojen ja hukkapuun materiaalitestauksista kahden rakennusliikkeen, kolmen sahan ja kolmen höyläämön kanssa. Jokaisesta saamme muutamien kuutiometrien suuruisen erän hukkamateriaalia testattavaksi menetelmällämme. Jos hiillytystestit onnistuvat ja saamme luotua kysyntää materiaalille, voimme alkaa ostaa testattua materiaalia suurempia eriä.

3. Hiillytysvälineistöllä ja materiaalivirroilla emme luonnollisesti tee mitään, jos kukaan ei osta valmistettua tuotetta. Tätä haastetta ratkaisemme tuotteistuksella. On selvää, että tehdastoimintaa ja asiakasuhteita ei rakenneta ”hiillytetään sitä, mitä sattuu tulemaan” ideologian varaan, vaan meidän täytyy löytää sopivat materiaalit, jota saamme riittävästi ja jolle myös riittää kysyntää. Tärkeimpänä kysymyksenä lienee se, että minkälaisiin kohteisiin ja mille ostajille Kiertopuu®️ sopii parhaiten?

Yhtenä pilottivaiheen tuloksena meille tulee selkeä, perinteinen hinnasto, jossa on tuottamiemme materiaalien mitat ja hinnat. Toki materiaaleista saa ja pitääkin kysyä ennen hinnastoa, jotta pääsemme paremmin arvioimaan materiaalin kysyntää ja menekkiä.

4. Rekisteröintejä teimme heti yrityksen alkumetreillä tavaramerkin ja patentin osalta, jolla pyrimme suojaamaan toimintaamme. Rekisteröimme Kiertopuu®️ tavaramerkin, joka tulee olemaan merkki siitä, että tuotteessa käytetty puumateriaali on ollut joko toisessa käytössä, kierrätettyä tai tuotannon sivuvirtaa.

Kontiolahdella sijaitsevalle pilottiverstaalle (Puusepänverstas Puuartisti Oy:n tilat) saimme viime syksynä kokeiluluvan puujätteen käsittelyyn. Luvan turvin voimme ottaa vastaan puujätettä ja muokata siitä tuotteita. Varsinaisen tehdastoiminnan luvitukset riippuvat pitkälti siitä, mitkä materiaalit tulevat olemaan niitä, millä meidän tehdas käynnistyy. Esimerkiksi, jos materiaali on luokiteltu jätteeksi jossain vaiheessa tuotantokaarta, monimutkaistaa se lupia ja sertifiointejakin.

5. Pilottivaiheen rahoitus järjestetään pankkilainalla, mutta tehdasinvestointi vaatii sijoituksia. Tarkemmat laskelmat laitteiston, tilojen ja tarpeiden osalta ovat käynnissä ja ne tarkentuvat sitä mukaa, kun opimme lisää materiaalista ja sen käsittelystä. Joka tapauksessa tiedostamme jo tässä vaiheessa tehdasinvesoinnin rahoitustarpeen olevan miljoonia euroja. Rahoituslähteenä todennäköisimmin on yhdistelmä lainaa ja yksityisten sijoittajien rahaa. Tottakai pyrimme hyödyntämään tehtaan rakentamisessa myös erilaiset investointituet.

6. Sinällään kaikki aiemmat kohdat ovat myös tehtaan suunnittelua. Ilman informaatiota edellisistä vaiheistä ei tehdastakaan voi suunnitella. Tehtaan suunnittelussa oleellisimmat tehtävät liittyvät valmistuslaitteiston, automatisoinnin ja energiaratkaisujen määrittelyyn. Tottakai myös valmistuksen, logistiikan ja tavaravirtojen suunnittelu on iso osa tätä työtä.

Meillä on tällä hetkellä haku päällä raakamateriaalien osalta (kierrätetty puu, teollisuuden sivuvirrat, jätepuu), Kiertopuusta kiinnostuneiden potentiaalisten ostajien osalta sekä potentiaalisten rahoittajien osalta. Jos voit vinkata näistä tahoista, niin olisi kiva! Ja toki saa laittaa viestiä muissakin asioissa, mitä tulee mieleen. Mitä haluaisit tietää / kuulla? Yhteystiedot ja somekanavat löydät tuosta alta footerista.